TEKSTILPLEIE

GENERELT OM MØBELTEKSTIL

 

 Smuss og støv som blir liggende i stoffet er med på å bryte ned tekstilfibrene og bidrar sterkt til å forkorte stoffets levetid. Regelmessig (ukentlig) støvsuging med myk børste hemmer nedbrytingen og er helt nødvendig for at stoffet skal oppnå lang levetid. Viktige vedlikeholdsfaktorer er: 1) Hovedrengjøring, 2) flekkfjerning, 3) kontroll av fargeekthet og forsiktighetsregler for møbeltekstler.

 

 1. Hovedrengjøring: Begynn å rengjøre møbelstoffet så snart du ser at at støvsuging og vanlig støvtørking ikke lengre er nok. Til hovedrengjøring anbefales skumrens. Kontakt møbelets forhandler for veiledning. Hvor hyppig dette bør gjøres avhenger av møbelbruken, men de delene av møbelet som kommer i kontakt med kroppen bør rengjøres minst en gang hver tredje måned.
 2. Flekkfjerning: Når uhellet er ute, er det viktig å få fjernet sølet/flekken så raskt som mulig. En ny flekk lar seg lettere fjerne enn en gammel. Får du en flekk som du er usikker på hvordan du skal fjerne, bør du kontakte møbelets forhandler. For fjerning av flekker bør du unngå vanlige husholdningsvaskemidler ettersom mange av dem er for kraftige for tekstilet, og ALLE andre produkter som inneholder løsemidler eller olje, ettersom de kan ødelegge stoffene.
 3. Kontroll av fargeekthet: Ved hovedrengjøring og flekkfjerning skal du alltid sjekke at stoffets fargestoffer tåler det vaskemiddelet du skal bruke. Gjør en prøve på et sted på møbelet som ikke synes. La det tørke, og sjekk resultate.
  • Naturfibre– tekstiler som er laget av naturfibre som bomull, lin og ull, eller av kunstfiberet viskose, er svært behagelige fordi de puster og suger opp svette. Disse tekstilene er hydrofile – trekker og suger til seg vann og alt som inneholder vann. Tekstilene er også oleofile – absorberer olje og fett, f.eks. fettsyrene fra svette.
  • Syntetfibre – tekstiler som er laget av syntetfibre som polyester, polyamid og akryl, har enestående mekanisk motstandsevne. Disse tekstilene er hydrofobe – avviser vann og andre vesker. Flekker fra væskesøl og vannbaserte produkter blir ikke sugd opp av fibrene, og disse flekkene er dermed enklere å fjerne. Fibrene er imidlertid oleofile – trekker til seg olje og fett.
  • Blandingsfibre – tekstiler laget av blandingsfibre – ulike kombinasjoner av naturlige, kunstige og syntetiske fibre, er svært motstandsdyktige mot flekker og har ypperlig komfort.
 4. Forsiktighetsregler for møbeltekstiler: De viktigste hensyn man bør ta for sine møbler: Rengjøring, lysekthet, unngå skader, møbeltekstilers levetid og kjæledyr.
  • Lysekthet – Mange møbler ødelegges unødig av påvirkning fra sollys. Husk at all lyspåvirkning vil svekke både fibrene og fargestoffene i tekstilet. Selv om møbeltekstilet er testet og godkjent for lysekthet, bør møbelet plasseres slik at direkte sollys og skarpe reflekser unngås. Persienner eller markiser anbefales, men vær samtidig oppmerksom på at ikke alle tekstiler i markiser eller gardiner stopper skadelig UV-stråler. Det er viktig å tenke over at solen skinner inn i rommet også når vi ikke selv er tilstede! Spesielt den “lave” solen på våre breddegrader når langt inn i rommet – hele dagen. Skal du være lenge borte, bør møblene tildekkes spesielt. Spør din møbelforhandler hvordan du best kan beskytte dine møbler så de ikke forringes unødig av sollys.
  • Hvordan unngå skader på møbeltekstiler – Klær med ekstremt grove sømmer eller skarpe detaljer som f.eks. nagler, eller belter med metallbeslag, øker slitasjen og kan trekke ut tråder. Dongeriklær – særlig nye, og klær med uutvasket fargestoff, kan medføre avfarging. Gjenstander eller verktøy i baklommer kan skade møbeltekstilet.
  • Møbeltekstilers levetid – Manglende stell og vedlikehold reduserer stoffets levetid. Brukes møbelet ekstremt mye hver dag, anbefales varetrekk og armbeskyttere (dette kan bestilles til de fleste møbler).
  • Kjæledyr – Kjæledyr og stoppede møbler hører ikke sammen. Hår, klør og sikling sliter hardt på stoffet. Firbente familiemedlemmer bør være i kurven sin, ikke i møblene.

 

 

PRODUKTER EGNET FOR TEKSTIL

Guardian Tekstil Rens anvendes til å fjerne vanskelige vann- og oljebaserte flekker. Den kan brukes til klær, tepper og alle typer tekstiler – også mikrofiber. Produktet inneholder ingen blekemidler.

Guardian Tekstil Impregnering beskytter enkelt og effektivt møbler med tekstiltrekk og andre tekstiler. Produktet endrer ikke på stoffets naturlige egenskaper, utseende og pusteevne, men gir en usynlig beskyttelse. Guardian Tekstil Impregnering er av miljø- og sikkerhets hensyn fremstillet med kullsyre som drivmiddel.
Guardian Skumrens er spesielt utviklet for å rengjøre og rense alle typer tekstiler – kan også brukes på tepper. Produktet fjerner effektivt flekker fra kaffe, rødvin, brus, syltetøy, frukt, bær og lignende. Guardian Skumrens er av miljø- og sikkerhets hensyn fremstillet med kullsyre som drivmiddel.      
Guardian Lukt- og Bakteriefjerner fjerner effektivt lukt og bakterier fra urin, svette, avføring, matrester, mugg og lignende. Kan brukes på møbler, tepper og andre tekstiler som ikke kan vaskes på vanlig måte.